TechFocus: Audi e-tron-ruteplanner – en intelligent assistent til elektrisk kørsel

e-tron-ruteplanneren er en del af MMI Navigation i alle 100% eldrevne e-tron-modeller fra Audi. Den intelligente assistent tilbyder føreren ruteplanlægning med optimal planlægning af de nødvendige opladninger, når destinationen ligger uden for bilens rækkevidde, og den udvidede e-tron-ruteplanner er ved hjælp af nye algoritmer tilpasset endnu bedre til de særlige forhold, der gælder for elektrisk kørsel. Med et e-tron Charging Service kort er føreren sikret billige priser ved fx IONITY ladestandere samt at kunne lade i 26 europæiske lande.

Hvilke egenskaber har Audi e-tron-ruteplanneren?
Audi e-tron-ruteplanneren udvider i fuldt elektriske modeller de velkendte navigationsfunktioner i Audi MMI (Multi Media Interface) med specifikke features vedr. elbilskørsel – især på mellemlange og lange distancer. e-tron-ruteplanneren beregner den hurtigste rute, tager hensyn til trafik- og rutedata, tager hensyn til førerens kørestil, beregner varigheden af ladestop og tager den med i planlægningen af den samlede køretid. Brugeren får vigtige informationer som fx ladeeffekt, ladetilslutning og stiktype for de pågældende ladepunkter. Derudover viser systemet den dynamiske tilgængelighed – dvs. om ladestandere er ledige eller optaget. Det primære fokus er hele tiden på at komme hurtigt frem, og her kan fx to korte opladninger med en høj ladeeffekt give en tidsmæssig fordel frem for et langt stop med en lav ladeeffekt. Der tages også hensyn til alternative strækninger med bedre ladeinfrastruktur i forbindelse med beregningen af den optimale samlede køretid. Audi e-tron-ruteplanneren foretrækker i den forbindelse de kraftige HPC-ladestationer (HPC = High Power Charging). De kan fx oplade batteriet i Audi e-tron 55 med op til 150 kW jævnstrøm (DC). Under ideelle forhold tager det kun ca. en halv time at lade op fra 5 til 80 % af batterikapaciteten. En push-besked via myAudi-appen viser føreren, når den ønskede ladetilstand er nået, og turen kan fortsætte.

Hvad er det, der gør Audi e-tron-ruteplanneren så værdifuld?
e-tron-ruteplanneren giver Audi e-tron kunder en fordel frem for konkurrenterne, for denne vigtige hjælper er helt enestående. Tjenesten er integreret fuldstændigt i Audis økosystem, og ruteplanneren kan anvendes i bilen og til forudgående planlægning via myAudi-appen. Det betyder, at man kan påbegynde planlægningen af turen komfortabelt derhjemme med mobiltelefonen og sende den trådløst til bilen, og de dagsaktuelle data fra ladestationerne er både tilgængelige via myAudi-appen og i Audi MMI i bilen. Kombinationen af Audi e-tron-ruteplanneren, den individuelle søgning efter de mest velegnede ladestationer, din positionsvisning samt den kartografiske rækkeviddevisning omkring et område rundt om bilens position gør dette samlede system så praktisk og værdifuldt.

Hvilken teknik gemmer der sig bag Audi e-tron-ruteplanneren?
Audi e-tron-ruteplanneren er en nyudviklet software, som fra begyndelsen var integreret i MIB 2+-generationen af den modulopbyggede infotainmentplatform. Fra 2020 har tredje generation af den modulopbyggede infotainmentplatform (MIB 3) med en 10 gange højere processorhastighed gjort, at e-tron-ruteplanneren byder på endnu bedre funktionaliteter. En ny algoritme øger anvendeligheden i dagligdagen for den udvidede ruteplanner: Dagsaktuelle data vedr. opladningsmuligheder og udvalget af alternative strækninger, som er optimeret til kravene fra elbiler, understøtter føreren endnu bedre. De dagsaktuelle data omfatter blandt andet detaljerede oplysninger som fx betalings- og autentificeringsmuligheder, præcise oplysninger om operatører samt eventuelle adgangsbegrænsninger.

Hvordan kan føreren påvirke e-tron-ruteplanneren?
Ved beregningen af ruten tager systemet hensyn til batteriets opladningsstatus. Forud for en køretur kan føreren indstille en anden opladningsstatus via appen for at planlægge ud fra den forventede opladninsstatus på afgangstidspunktet for ruten. Audi e-tron-ruteplanneren tager hensyn til den personlige kørestil på baggrund af tidligere køreture. Hvis den ændrer sig, tilpasser systemet sin beregning. Valget af opladningsmuligheder påvirker også ruteplanneren: Hvis føreren gør brug af e-tron Charging Service, kan systemet favorisere de tilhørende ladepunkter. Listen med ladepunkter opdateres hele tiden online og viser den mest aktuelle situation. I slutningen af ruten beregner Last Mile Navigation i myAudi-appen den resterende strækning hen til den endegyldige destination.

Alle velkendte features og funktioner i navigationssystemet forefindes stadig uforandret: alternative ruter, undgåelse af vejtyper som motorveje eller landeveje, angivelse af ekstra destinationer eller hensyntagen til strækninger med betalingsveje i de pågældende lande.

I hvilke lande kan Audi e-tron-ruteplanneren anvendes?
Den er tilgængelig i alle regioner, hvor Audi forhandles. I Europa drager e-tron-ruteplanneren fordel af et veludbygget net hos Audis egen opladningstjeneste e-tron Charging Service med p.t. ca. 180.000 offentlige ladepunkter. En ekstra komfortabel detalje er, at kunden kan benytte ét og samme ladekort i 26 europæiske lande til samme priser over hele landet.

Hvad er fordelene ved et e-tron Charging Service kort?
e-tron Charging Service-kortet kan bl.a. benyttes til alle IONITY, Clever og E.ON ladestandere i Danmark (se kort). Med et Transit abonnement betaler man med e-tron Charging Service-kortet 2,40 kr./kWh hos IONITY samt 5,50 kr./kWh for AC- og DC-opladning på andre ladestandere i Danmark.*

Hvis man har købt sin Audi e-tron fra ny, har man et Transit abonnement gratis det første år, og herefter betaler man 132,33 kr. om måneden for abonnementet. Eksempelvis vil det være en fordel at supplere sit Clever abonnement med et e-tron Charging Service Transit abonnement, hvis man blot én gang om måneden lader sin e-tron ved en IONITY ladestation pga. forskellen i IONITY taksterne, eller hvis man ofte kører i Europa.

Når man køber en Audi elbil i Danmark, er installation af en Clever ladeboks på hjemmeadressen inkluderet i prisen ved samtidig oprettelse af Clever Unlimited abonnement, hvilket giver ubegrænset opladning på sin ladeboks og på Clevers netværk til en fast pris på 749 kr. om måneden.**

* Læs mere om e-tron Charging Service abonnementer på e-tron.charging-service.audi/web/audi-dk/tariffs. Her kan du bl.a. se abonnementspriser, takster i de 26 lande og minimumsperioder.

**Abonnement udbydes af Clever A/S uafhængigt af Skandinavisk Motor Co. 14 dages fortrydelsesret. Forudsætter BS-betaling. Værdi af installation: 7.500 kr. Læs mere: clever.dk/vilkaar.
Clever Unlimited: 749 kr./md. Mindstepris i bindingsperioden (6 md.): 4.494 kr. Inkl. lån og installation af ladeboks på privatadresse (DK), dog kan ekstraomk. forekomme, fx ved behov for grave- eller stilladsarbejde mv. Hvert kvartal tilbagebetales et beløb for den mængde strøm, som er brugt til opladning v/ ladeboksen efter fastsat takst, se clever.dk/tilbagebetaling.
Clever Unlimited Network: 625 kr./md. Mindstepris i bindingsperioden (6 md.): 3.750 kr.


Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk